Prevleke

Prevleke so fiksni zobni nadomestki, ki po obliki, funkciji in pretežno tudi barvi dajejo videz naravnih zob. Ločimo več vrst prevlek: polna kovinska prevleka, fasetirana prevleka, kovinsko - porcelanska prevleka in polnokeramična prevleka. V naši ambulanti izdelujemo kovinsko - porcelanske in polnokeramične prevleke.

Prevleko pritrdimo (cementiramo) na pripravljen nosilec in je pacient ne more sneti. Naredimo jo takrat, ko zaradi obsežnega kariesa, zloma, ipd. ni mogoče izdelati zalivke.

Kovinsko - porcelanske prevleke

Nosilno ogrodje kovinsko - porcelanske prevleke je iz kovine (večinoma iz jekla).  Kovinsko ogrodje prevleke se sintra (''napeče'') z dentalnim porcelanom po celi površini ogrodja, kar daje ustrezen estetski učinek zobnega nadomestka. Zanje je značilna visoka trdnost, ki zagotavlja odlične mehanske lastnosti. Zaradi kovinskega ogrodja, ki ne prepušča svetlobe, je ob takih prevlekah lahko viden temnejši rob dlesni.

Polnokeramične prevleke

Nosilno ogrodje polnokeramične prevleke je narejeno iz alumino-oksidne ali cirkon-oksidne keramike, na katero se sintra (''napeče'') dentalni porcelan v naravni barvi zob. Prehod med polnokeramično prevleko in zobom je neviden. V estetskem smislu so najboljši nadomestek naravnih zob, primerne so tudi za paciente za alergijami na kovine.

Mostički

Mostiček je fiksni zobni nadomestek, ki nadomešča enega ali več izgubljenih zob v vmesni vrzeli in je izdelan iz nosilnih prevlek na obstoječih zobeh in vmesnih členov, ki nadomeščajo manjkajoče zobe.

Mostiček ohrani žvečno funkcijo, razumljivost govora, podpira tkiva ustnic in lica ter ohranja naravno skladnost potez obraza.