Zobni vsadki - implantati

Kaj so implantati?

Implantat ali zobni vsadek je nadomestek za izgubljeno zobno korenino. Gre za kovinski ali keramični element, ki ga pod natančno opredeljenimi pogoji vstavimo v čeljustno kost. Z vsadki lahko nadomestimo vsak posamezni izgubljen zob in se tako izognemo nepotrebnemu brušenju. Pri izgubi več ali večine zob lahko s premišljeno postavitvijo vsadkov na njih izdelamo mostiček in se izognemo snemljivi protezi. Pri popolni brezzobosti lahko z minimalnim številom vsadkov omogočimo najmanj dobro stabilnost snemljive proteze.

Za vgradnjo implantatov mora biti zagotovljena zadostna količina primerno goste čeljustne kosti, pacienti morajo biti v dobrem zdravstvenem stanju in psihofizični kondiciji ter z dobrimi higienskimi navadami.

Pripravljalni postopki

Implantološko zdravljenje se prične z natančnim pregledom. Kirurg oceni Vaše splošno zdravstveno stanje, stanje zob in ustne sluznice ter kostne razmere za vstavitev implantatov. Za oceno čeljustne kosti je potrebno rentgensko slikanje. Kirurg in zobozdravnik na osnovi pridobljenih izvidov izdelata podroben implantološki načrt. Pred vstavitvijo implantatov je potrebno pozdraviti vse morebitne bolezni zob (npr. karies), obzobnih tkiv (npr. parodontalna bolezen) in sluznic ustne votline, ki bi sicer lahko ogrožale uspešnost in trajnost implantatov.

Kako poteka vstavitev?

Z lokalnim omrtvičenjem tkiva (anestezijo) je omogočen neboleč kirurški pristop skozi dlesen oz. ustno sluznico do mesta vstavitve implantata v čeljust. S posebnimi instrumenti pripravimo kostno ležišče in vanj vstavimo (privijemo) zobni vsadek. Sluznico ali dlesen ponovno zapremo s kirurškimi šivi.
Po posegu je mogoča zmerna in prehodna oteklina lica ali ustnice. Bolečine so običajno blage, s pomočjo protibolečinskih zdravil jih praktično ne boste čutili. Šive odstranimo 14 dni po operativnem posegu.

Celjenje in vraščanje

Celjenje in vraščanje trajata praviloma od tri do šest mesecev. V tem času ni dovoljeno obremenjevanje implantata oz. žvečenje na mestu vstavitve, saj lahko to njegovo vraščanje resno ogrozi. Po tem obdobju s kratkim posegom prekinemo le sluznico nad implantatom. Vanj nato privijemo element, ki omogoči oblikovanje sluzničnega prehoda in kasnejšo povezavo med implantatom ter protetičnim nadomestkom. Z izdelavo slednjega lahko zobozdravnik prične po dveh tednih.

 V času celjenja in vraščanja lahko uporabljate začasen protetični nadomestek (mostiček, protezo), ki Vam ga zobozdravnik ustrezno prilagodi. Zaradi otekline sluznice je izjema le čas od operacije do odstranitve šivov.

Čas celjenja in vraščanja implantata je mogoče ob dobrih kostnih pogojih skrajšati. V nekaterih primerih je mogoče s protetičnimi postopki nadaljevati takoj po vstavitvi implantata. Tveganje je v slednjem primeru lahko nekoliko večje. Pri vsakem pacientu pa so možnosti in pogoji različni, o njih pa presodi sam kirurg.

Mogoči zapleti

Popolne uspešnosti in odsotnosti vsakršnega tveganja ne more zagotoviti noben zdravnik ali zobozdravnik. Splošne nevarnosti in zapleti kirurških posegov, kot so npr. vnetja, so pri vsaditvi implantatov redka. Če nastopijo, jih je mogoče zdraviti. V zgornji čeljusti lahko pride do prehodnega odprtja v neposredni bližini ležečih nosne ali čeljustne votline. To običajno nima negativnih posledic za implantat ali splošno zdravje.
Pri vstavitvi implantata v zadnjem delu spodnje čeljusti obstaja možnost poškodbe živca, kar lako povzroči prehodno, izjemoma tudi nekaj mesecev trajajočo omrtvičenost spodnje ustnice. Gibljivost spodnje ustnice s tem ni prizadeta.
Možno je, da se implantat v predvidenem času ne vraste v kost. V tem primeru ga odstranimo in kasneje vstavimo novega.

Pogoji za uspeh

Po končanem implantološkem zdravljenju so potrebni redni kontrolni pregledi. Udeležujte se jih, kot Vam svetuje Vaš zdravnik ali zobozdravnik.

Bistvenega in nenadomestljivega pomena za uspeh zdravljenja z implantati je odlična ustna higiena. Le če zanjo ustrezno skrbite in si po vsakem obroku odstranite zobne obloge, bo trajni uspeh mogoč.

Vir: www.zmok.si