Kaj je cirkon?

Cirkon je keramika visoke trdote, ki se po mehanskih lastnostih lahko kosa s kovinami. Prednost cirkona je boljša estetika ter boljša biokompatibilnost (brez kovine) kot pri kovinsko-keramičnih izdelkih.

Cirkonski disk Zenostar

Izdelava izdelkov iz cirkona poteka izključno v avtomatiziranih rezkalnih enotah, ki so krmiljene s pomočjo računalnika (CAD-CAM).

Z razvojem računalniških sistemov je postopek izdelave prevlek vedno bolj avtomatiziran. Pot  do končnega izdelka je tako hitrejša, bolj predvidljiva in kvalitetnejša. Cirkon lahko uporabimo pri izdelavi brezkovinskega ogrodja za mostičke ali pa izdelamo celotne prevleke iz prosojnega cirkona (Full-Contour Zirconia Crowns).

Digitalno zobozdravstvo se zelo hitro razvija, zato imamo v zobozdravstveni ambulanti Studio Korošec sodobno opremljen zobotehnični laboratorij in nenehno sledimo najnovejšim trendom.

Lastnosti cirkona

Uporaba cirkona predstavlja pomembno fazo za nadaljnji razvoj estetskega zobozdravstva. Biokompatibilen material, ki se popolnoma usklajuje s pacientovim nasmehom, se uspešno uporablja za izdelavo visoko estetskih zobnih rekonstrukcij.

 • Dobre mehanske lastnosti (upogibna trdnost >900 Mpa)
 • Lepa barva, ki zelo spominja na barvo naravnih zob
 • Biokompatibilnost
 • Material, ki je prijazen do dlesni
 • Majhna abrazija do zob v nasprotni čeljusti

Prednosti cirkona

 • Cirkonske prevleke so lažje in do 50% bolj trdne v primerjavi s kovinsko-keramičnimi prevlekami.
 • Cirkon je kompatibilen s človeškim organizmom. Ker ni kovina, ne povzoča nobenih alergij.
 • Njegova barva pripomore k dolgotrajnejši obstojnosti prevlek. Kovina ne bo v nobenem primeru vidna, tudi če pride do umika dlesni ali če se odlomi košček keramike.
 • Cirkonske prevleke pripomorejo k manjšemu nalaganju plaka.
 • Cirkonska prevleka ima nizko toplotno prevodnost ker ne vsebuje kovin, zato omogoča uživanje tople in mrzle hrane brez neprijetnega občutka, ki jo povzroča toplotna preobčutljivost.

Edina slabost cirkonskih prevlek je višja cena v primerjavi s keramičnimi oz. porcelanskimi in kovinsko-keramičnimi prevlekami. Ceno določajo stroški materiala ter kompleksna in zahtevnejša tehnika izdelave, ki narekuje uporabo napredne tehnologije in visoko usposobljenost zobnih tehnikov.

V zobozdravstveni ambulanti Studio Korošec uporabljamo visokokakovostni cirkon Zenostar podjetja Wieland, ki je del skupine Ivoclar Vivadent.

Wieland Zenostar®

Sistem Zenostar sestavlja zaokrožen spekter produktov za izdelavo rekonstrukcij iz cirkonijevega oksida. Rekonstrukcije so izdelane s pomočjo najsodobnejše Zenotec CAD/CAM tehnologije, ki zagotavlja učinkovit potek dela in ponovljive rezultate. Material Zenostar kombinira visoko natezno trdnost z estetiko naravnih odtenkov zob. Spekter indikacij sega od prevlek do veččlenskih mostičkov.

Cirkon Zenostar

 • Diski v treh stopnjah prosojnosti oz. translucentnosti (MT, T in MO) in različnih odtenkih.
 • Različne opcije obdelave za zagotavljaje visokega nivoja prilagodljivosti in za uresničevanje individualnih potreb. 
 • Izboljšane lastnosti rezkanja zagotavljajo popolne rezultate. 
 • Popolna kompatibilnost z IPS e.max sistemom.

Uporaba

Včasih imajo zobje pomanjkljivosti, ki jih ni mogoče odpraviti z običajnimi polnili. Z uporabo cirkona dosežemo naravni videz zobne rekonstrukcije, ki zobu povrne prvotno funkcijo in estetski videz. To je lahko prevleka, mostiček ali vsadek, vrsta zdravljenja je odvisna od vsake posamezne situacije.

Zenostar® MT je odlična rešitev za izdelavo estetskih polno-konturnih rekonstrukcij. Visoka prosojnost materiala daje pristen estetski videz, zato je njegova uporaba še posebej primerna v sprednjem področju ust.

Rekonstrukcija z uporabo materiala Zenostar MT

Zenostar® T združuje odlične vizualne lastnosti in visoko  trdnost. Material je idealen za izdelavo estetskih rekonstrukcij sestavljenih iz do 14 enot. Primeren je za izdelavo Full-contour rekonstrukcij v zadnjem področju ust. Lahko se ga uporablja tudi za izdelavo kombiniranih monolitskih in delnih ali popolnoma stratificiranih rekonstrukcij.

Rekonstrukcija z uporabo materiala Zenostar T

Zenostar® MO  je bil namensko razvit za tehniko stratifikacije. Visoka raven neprosojnosti materiala uspešno prekrije razbarvanost strukturo zob in kovinske nosilce. Mostički so lahko prevlečeni ali prešani z namenom izdelave estetskih in individualiziranih rekonstrukcije.

Delna prevleka z uporabo materiala Zenostar MOMostiček z uporabo materiala Zenostar MO

Povzeto po: Wieland Dental + Tecnik GmbH & Co.KG.